WordPress-verkkosivut

Etusivu uusiksi. Ja muutkin sivut. WordPressillä!

Kaipaako verkkosivusi uutta ilmettä? Tai ehkä nykyisten sivujen päivittäminen on hankalaa ja sisällön päivittämisessä tarvitsee aina koodarin tai mainostoimiston apua? On aika pistää verkkosivut uusiksi. Stealth Model toteuttaa helppokäyttöisiä, nopeita ja sykähdyttäviä verkkosivuja, jotka ilahduttavat niin omistajaansa kuin kohdeyleisöäkin.

Verkkosivut WordPressillä …vai ilman?

WordPress on maailman suosituin sisällönhallintajärjestelmä, jota on (oikein toteutettuna) helppo käyttää sisällön päivittämiseen. WordPressillä toteutettuja verkkosivuja on miljoonittain, mutta onko WordPress oikea valinta Sinulle? Jos et ikinä halua päivittää sivujasi itse, eikä uutta sisältöä tule sivuille kovin usein, WordPress ei välttämättä sovi juuri sinun tilanteeseesi (vaikka moni mainostoimisto kiven kovaan niin väittäisikin). Jos et ole varma mikä ratkaisu olisi paras juuri sinulle, soita Villelle: 040 770 4191.

Alla lisää WordPress-verkkosivuista ja miten Stealth Model niitä toteuttaa.

Mistä WordPress-sivusto oikeastaan muodostuu?

Korkealla tasolla WordPress-sivusto muodostuu näistä osista:

  • Palvelin
  • WordPress-ydin (tarjoaa perustoiminnot, joita teema ja lisäosat laajentavat)
  • Teema (ulkoasu)
  • Lisäosat (lisätoiminnot ja laajennokset, jotka lisäävät tai muokkaavat ytimen toimintaa)

Näiden kaikkien kohtien on syytä olla kunnossa, mikäli haluaa toteuttaa laadukkaat sivut.

Miten WordPress-sivut kannattaa toteuttaa?

Tästä aiheesta on kirjoitettu varmasti jokaisen WP-toimiston blogissa iso artikkeli. Listaan tähän tärkeimmät näkökulmat:

  1. Perustukset (palvelin, käytetyt teemat ja lisäosat)
  2. Käyttötarkoitus (mitä sivujen tulee tehdä, kuka niitä käyttää ja miksi?)
  3. Käyttöikä (kuinka pitkä elinkaari on? 1kk, 1 vuosi, 10 vuotta?)
  4. Sisältö+tiimi (kuka vastaa sisällöstä? kuka vastaa ongelmatilanteista ja niiden ratkaisusta?)

1) Perustukset

WordPress-sivuston voi tehdä monella eri tavalla. Voit käyttää WordPress.comia (Automattic-yrityksen omistama maksullinen WP-palvelu) tai jotain muuta WP-palvelua, joka hoitaa palvelimen ja asennuksen puolestasi. Voit hankkia palvelimen ja asentaa koko WordPressin itse. Voit käyttää jotakin valmisteemaa lukemattomista vaihtoehdoista tai voit käyttää custom-teemaa eli räätälöityä ulkoasua, jonka joku toteuttaa puolestasi. Voit asentaa lukemattomia lisäosia sivuston laajentamiseksi ja lisäominaisuuksien käyttöönottamiseksi. Näissä kaikissa on omat hyvät ja huonot puolensa.

WordPress.com hoitaa monia asioita puolestasi, mutta tarvitset isomman palvelupaketin mm. lisäosien asennukseen ja varmuuskopioihin. Toisaalta tietoturva ja palvelinasiat on WordPress.comin käsissä. Saatat silti tarvita apua mm. tarvittavien lisäosien valintaan ja asennukseen.

Ilmaisia ja maksullisia valmisteemoja on tarjolla lukemattomia. Olet kuitenkin tekijän armoilla: jos teema on tehty huonosti, se voi olla altis hyökkäyksille, hidas, vaikeakäyttöinen tai se ei täytä saavutettavuusvaatimuksia. Et myöskään tiedä koska tekijä kyllästyy eikä enää päivitä teemaa tai tarjoaa kyllä uuden version, johon ei ole mahdollista päivittää ilman että koko sivusto pitää rakentaa uudestaan.

Lisäosien kanssa tulee olla tarkkana samoin kuin valmisteemojenkin kanssa. Jos asennat lisäosan tutkimatta sen tai tekijän taustoja, riskeeraat sivuston hidastumisen, rikkoutumisen tai pahimmassa tapauksessa sivuston joutumisen vääriin käsiin. Käytä vain luotettavien tekijöiden tekemiä lisäosia, äläkä missään tapauksessa hanki maksullisia lisäosia piraattikaupasta.

Miten Stealth Model rakentaa sivustoja?

Stealth Model on ulkoistanut palvelimet WPEnginelle, joka hoitaa kaiken palvelimiin liittyvän. WPEnginellä on oma 24/7-tietoturvatiimi ja tietoturvakerros, joka mm. estää automaattisesti tunnetut hyökkäykset. WPEngine tarjoaa myös sivuston kehittämistä nopeuttavia palveluja ja mm. päivittäiset automaattiset varmuuskopiot.

Stealth Model keskittyy 100% käsin tehtyihin custom-teemoihin monesta syystä, mutta tärkeimpänä se, että koko prosessi alusta loppuun on täysin omissa käsissä ja voidaan varmistua siitä, että sivusto toimii ja palvelee käyttötarkoitustaan koko käyttöikänsä ajan. Näin tiedetään täsmälleen miten sivut on tehty, vältytään yllätyksiltä ja myös jatkokehitys helpottuu.

Stealth Core – parhaat käytännöt ja opit käytössäsi

Käytössäsi on 10 vuoden ajan kehitetyt käytännöt ja opit Stealth Core -lisäosan muodossa. Lisäosa mm. poistaa ja piilottaa WordPressista tarpeettomia ominaisuuksia, jolloin koko sivuston käyttö nopeutuu ja helpottuu. Lisäksi lisäosa tarjoaa monia työkaluja, jotka nopeuttavat sivuston rakentamista ja jatkokehitystä. Lisäosa päivittyy säännöllisesti ja ylläpitoasiakkaana saat aina uusimmat parannukset käyttöösi. Sivustosi toisin sanoen paranee ajan myötä.

Stealth Starter -aloitusteema

Jokainen Stealth Modelin projekti alkaa vahvoilta perustuksilta. Aloitusteema on pelkistetty WordPress-teema, johon on kerätty jokaisesta aiemmasta projektista hyväksi havaitut osat. Aloitusteema ei ota niinkään kantaa ulkoasuun, vaan yrittää tehdä uuden projektin aloituksen mahdollisimman helpoksi. Aloitusteema toteuttaa mm. saavutettavat valikot ja alustavat sivupohjat, joista on helppo lähteä liikkeelle vaikka jokainen projekti onkin erilainen. Aloitusteema toimii hyvin yhteen Stealth Coren kanssa ja potkaisee projektin vauhtiin nopeasti.

Muut työkalut ja lisäosat

On hyvä välttää turhien lisäosien asentamista, mutta kaikkea ei kannata tehdä itse. Muutama tarkkaan valittu lisäosa helpottaa sekä toteuttamista, sisällön muokkaamista että jatkokehitystä valtavasti. Ylläpitosivulta voit lukea lisää käytössäsi olevista lisäosista ja työkaluista.

2) Käyttötarkoitus

Miksi sivut ovat olemassa? Mitä niiden tulee tehdä? Näihin kysymyksiin vastaaminen on erittäin tärkeää ennen kuin aloitetaan. Tuleeko uusista sivuista infosivut, liidienkeruukone, verkkokauppa vai jotain muuta? Mitä kävijät tulevat tekemään sivuille ja pystyvätkö he sen tekemään? Miten tämä varmistetaan ja miten tätä seurataan? Vai seurataanko?

3) Käyttöikä

Kuinka pitkään sivuja halutaan käyttää ennen seuraavaa isompaa remonttia? Usein vastaus tähän on ”useita vuosia” tai ”tällä mennään, tehdään nyt niin hyvät kuin pystytään”. Jos sivuja on tarkoitus käyttää pitkään, perustusten on oltava kunnossa ja on lisäksi todella tärkeää miettiä hetki myös toteutuksen jälkeistä aikaa. Kuka hoitaa ongelmatilanteet? Tuleeko tarvetta jatkokehitykselle? Miten varmistetaan, että sivustoa voidaan korjata ja uusia ominaisuuksia voidaan tarvittaessa lisätä helposti?

Vinkki: ylläpitopaketilla homma helpottuu huomattavasti.

4) Sisältö+tiimi

Stealth Modelilla toteutukset sisältävät käyttökoulutuksen. Sivujen lopullista sisältöä lisätään ja muokataan osana käyttökoulutusta. Kun sivut saadaan valmiiksi ja julkaistua, tiimi tai sivuja päivittävä henkilö osaa jo päivittää sivuja itse. Käyttöösi tulee myös sivustollesi räätälöidyt ohjesivut, jonne kerätään tärkeimmät vaihe vaiheelta -ohjeet sisällön lisäämiseen ja muokkaamiseen.

Sisällönmuokkaus on vain yksi asia. Etukäteen voi jo miettiä miten toimitaan jos juuri ennen tärkeää kampanjaa tai tiedotustilaisuutta sivut olisivat rikki tai tarvitaan pika-apua sisällön kanssa. Kenelle soitetaan?

Vinkki: ylläpitoasiakkaana voit nukkua yösi rauhassa.